10/25/2015

Albanska golgota - stradanje i spas



Krajem 1915. godine srpska vojska, državni vrh,  kao i deo naroda povlačili su se preko crnogorskih i albanskih planina. Primorani na mučenje suočavali su se sa glađu, bolestima, surovim vremenskim uslovima, a na sve to i napadima albanskih plemena. Albanska golgota ostala je u posebnom pamćenju, kao verovatno najteža etapa za Srbiju u Velikom ratu, koja je odnela više desetina hiljada života. Da li je u to vreme povlačenje preko nepristupačnih predela u surovim vremenskim uslovima bilo jedino i najbolje rešenje? Da li bi neka druga odluka bila manje kobna po srpski narod? Pitanja su koja se povlače još od pre sto godina, a na koja i dan danas retko ko ima pravilan i razuman odgovor.

10/19/2015

Ideja i smisao rada grupe za Društvene nauke kao dela civilnog sektora

Idejna forma u kojoj se može prepoznati delovanje grupe za Društvene nauke pri Društvu istraživača Vladimir Mandić Manda jeste njeno posredovanje između građana i države u domenu civilnog društva. Delovanje civilnog sektora se može označiti i civilnom strategijom u rešavanju i posredovanju kod raznih društvenih problema.

10/11/2015

Vinsent van Gog

Vinsent van Gog je rođen 30.3.1853. u Zindertu u Holandiji, a umro je 29.7.1890. u Francuskoj. Bio je jedan je od trojice najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcenjenijih slikara uopšte. Njegova dela su zapažena po svojoj gruboj lepoti, emotivnoj iskrenosti i hrabrim bojama, te je po tome postao jedan od vodećih umetnika 20. veka. Nakon dugog i bolnog problema sa ankcioznošću i učestalim problemima mentalnih bolesti, umro je u svojoj  37 godini. Opšte je prihvaćeno mišljenje da je izvršio samoubistvo iako pistolj iz koga je pucano nikad nije pronađen. Njegov rad je za vreme njegovog života bio poznat samo nekolicini ljudi.

10/04/2015

Tešnjar


Kada Valjevci predstavljaju svoj grad, sa ponosom govore o njegovim lepotama, a posebno mesto zauzima Tešnjar.