9/04/2018

Volt Dizni

Prepoznat po Mikiju Mausu, Volt Dizni kompaniji, Diznilendu. Dobitnik 22 oskara, a nominovan za 59.

Kendo

Kendo ili put mača je tradicionalna japanska borilačka veština koja je sastavni deo kendžucua, što u prevodu znači umetnost mačevanja-najvažnije veštine svakog samuraja.

7/27/2018

Ko je bila Artemizija Đentileski?

Autoportret
Kada govorimo o baroku, prva asocijacija su uglavnom jaki kontrasti i boje i iluzija dubokog prostora, te slikari Karavađo, Rembrant, i Vermer. Nekako potisnuta u senku, možda zbog toga što je žena, ali svakako ne zbog svog talenta, među njima stoji i Artemizija Đentileski.

5/19/2018

Tamara de Lempicka

Rođena kao Maria Górska u Varšavi 1898. godine, Tamara de Lempicka bila je poljska art deko slikarka i "prva žena slikar koja je postala glamurozna zvezda". Poznata kao "baronesa sa četkom" ili "lepa Poljakinja", Lempicka se nalazila pod uticajem kubizma i veoma brzo stekla je svetsku slavu i ušla u najviše, kako umetničke, tako i političke krugove. Smatrana je kultnom ličnošću u mnogobrojnim društvenim strujama.

5/06/2018

Converse All Star


Chuck Taylor All Star ili poznatiji još kao Converse All Star jedan je od najpopularnijih I najpoznatijih brendova svih vremena, čija popularnost ostaje vanvremenska. 1917. godine napravljene su patike vrlo jednostavnog dizajna, od platna I gume, onakve kakve ih I danas znamo.

4/25/2018

Život Salvadora Dalija

Iako je prošlo skoro 30 godina od Dalijeve smrti, njegova ličnost i umetnost ne prestaju da intrigiraju i danas. On je bio jedan od najznačajnijih umetnika dvadesetog veka, nadrealistički slikar, vajar, pisac, scenograf i glumac.

Čovek stranac u svetu – veza između Kamija, filozofije apsurda i mita o Sizifu


Kamijev ‚‚Stranac'' je roman o monotoniji trajanja, ravnodušnosti i pobuni. Govori nam da uzaludno težimo da ostvarimo predmete sopstvene nostalgije.