9/11/2016

Eskimi

Ovaj malobrojan narod nastanjuje severne delove Severne Amerike, a nekolicina se nalazii i na severu Sibira. Pripadnici su mongoloidne grupe i smatraju se  doseljenicima sa prostora istočne Azije. Ovaj narod potpuno se prilagodio zahtevnom prostoru na kome živi. Prihvatili su izazove hladne prirode, i tako potpuno savladali specifične načine ishrane, odevanja i stanovanja. 

Kako se u odsustvu biljne kulture uglavnom hrane mesom, njihov prosečan životni vek jedva da prelazi zrelo doba. Izveštili su se loveći morževe, jelene, narvale, zatim foke i razne vrste riba, a svakako, praveći odela od kože ovih životinja, čuvali su svoje telo od hladnoće. Neke od specifičnih strategija preživljavanja koje su razvili bile su pravljenje nepromočivih bluza od creva životinja i umetanje trave između obuće i čarapa radi izolacije. U svrhe lova koristili su se harpunima, a onda i drugim oružjima načinjenim od životinjskih kostiju, od kojih su poznati ulu, kao ženski nož koji one upotrebljavaju sučući meso, i kakivak, trostrano koplje čija je upotreba muškarcima osiguravala plen. Inuiti (što je pravilniji naziv) i danas love i kitove harpunima, ploveći do njih u čamčićima poznatima kao kajak.Ulogu njihovih domova kadkad igraju bungalovi i šatori, međutim osnovnija karakteristika ovog naroda jesu iglui, njihove ledene kuće. To su kuće u čijoj je osnovi sneg, i u kojima se njegova izolacija veoma koristi. Veličine ovih kupolastih kuća su promenljive, što međutim ne važi i za prepoznatljiv način građenja. 


Eskimski psi dugo su živeli zajedno sa svojim vlasnicima u igluima, grejući novorođenčad svojom dugom toplom dlakom. Psi su pomagali ljudima i van. Vukli su njihove vešto izgrađene saonice, i bili sastavni deo prevoza i uopšte ispomoći ovih ljudi. 


Još jedna karakteristika naroda toplih kapuljača jeste takozvani eskimski poljubac. Dodirujući se nosevima eskimi neklasično ispoljavaju nežnost. Ovaj postupak predstavlja jako intimnu stvar dvoje ljudi.U pogledu jezika ovih ljudi, najpre treba pojasniti naziv samog naroda. Reč Eskim nije njihovog porekla. To je stari izraz naroda koji su okruživali Eskime, i znači ili „snežna čizma“ ili „mesojed“ (za šta su potvrde češće). Narodi severnog područja Severne Amerike sebe nazivaju Inuitima, što su u prevodu „ljudi“. Jednina bi bila Inuk. Pored Inuita na Aljasci,tu su i narod Jupik, u priobalju Beringovog mora, i Inupijati,nastanjeni severno od Nortonovog zaliva i na poluostrvu Labrador.
Nihov jezik pripada grupi eskimsko-aleutskih jezika, i ima istočne i zapadne dijalekte. Pismo je silabičko (slogovno). Sastoji se od grafema koje odgovaraju jednom slogu. Grafeme su izgledom veoma specifične i jedinstvene su u odnosu na nama česta alfabetska slova.  Kod pomene jezika Eskima pažnju odvlači pojava razuđenosti istog u nekim smerovima, posebno na primeru postojanja dvesta različitih reči za sneg. Njihov jezik je specifičan po građenju reči. Na koren, koji je počesto već postojeća reč,  dodaju se prefiksi i sufiksi, takođe uglavnom cele reči, i gradi se nova reč u čijem pisanju se ništa ne odvaja. Prema tome su eskimske reči najčešće čitave sintagme, te su tako i različiti nazivi za sneg manje-više nabrojane karakteristike istog u jednoj reči. Mimo toga, jako je značajno da ovaj narod u svom jeziku nije imao reč za pojam rata sve do dolaska Evropljana.


Međutim, sve gore nabrojano ne važi za današnjicu. Inuiti još uvek čuvaju svoje karakteristike, žive u igluima, love, čuvaju svoju umetnost, muziku i sitna paganska verovanja, ali umesto svog tradicionalnog oružja koriste se vatrenim, imaju industrijski pravljenu odeću kao i mnoge tehnološke uređaje, voze se motornim prevoznim sredstvima, menjaju se po ugledu na ostatak sveta. Unapređuju zanatstvo, stočarstvo. Ali i van toga neizvesnost postoji, kao i siromaštvo. Broj Eskima se smanjuje i oni bivaju ugrožavani i potiskivani od strane naprednijih i uspešnijih, i kao i kod drugih starosedeoca Amerike i njihovo postojanje dovedeno je u pitanje.

Milica Pantelić

No comments:

Post a Comment