9/05/2016

Pleme Himba

Domorodačko pleme Himba nalazi se skriveno u severnoj Namibiji (Afrika). Najviše naseljavaju Kaokland, u udaljenoj regiji Kunene. Ovo pleme danas broji od 20.000 do 50.000 stanovnika, koji se smatraju za najbolje afričke stočare. Tome je doprineo mir koji je devedesetih godina zavladao u Namibiji, kao i obilne kiše koje su usledile nakon toga.

Od puberteta, žene naroda Himba prave pletenice i svaku ukrašavaju glinom, crvenom i oker bojom napravljenom od zemljišta i koriste istu smesu da boje svoja tela u crveno kako bi se zaštitili od sunca. Narod Himba veruje da je crvena boja prelepa i da simbolizuje crvenu boju Zemlje i krv.
Devojčice pre ulaska u pubertet dele svoju kosu na dve jednostavne pletenice. Muškarci plemena Himba imaju jednu pletenicu kada su sami, a vezuju kosu pozadi kada se ožene.
Tradicionalno, žene nose jednostavne kožne ogrtače i ne kupaju se, već biraju da koriste aromatične biljke i smolu umesto toga. Uloga žena u plemenu uključuje odgajanje dece, dok muškarci dane provode s krdom. Žene nose neverovatno složene stilove koji se menjaju u zavisnosti od toga da li su u braku i koliko su stare.

Narod Himba je zaštićen od preteranog izlaganja svoje kulture zahvaljujući strogim zakonima vlade o poseti ove zajednice.

Milica Zlatanović

No comments:

Post a Comment