2/13/2017

Lava lampe

Nekome su smešne i smatraju ih kič otpacima šezdesetih godina prošlog veka. Drugi bi rekli da su izvorni svedok hipijevog pogleda na svet. Dakle, pomalo psihodelične.  Jedno je sigurno:  prošlo je tačno 53 godine od kako su nastale prve lava lampe, te čuvene svetiljke. Svaki čovek koji voli astronomiju je ljubitelj ovih lampi, pa zbog toga imaju i drugo ime-asrtolampe.



I oni mlađi od 50 godina svakako znaju kako izgledaju ove ukrasne svetiljke. Lako ih je prepoznati. To su providne posude od stakla, napunjene vodom u kojim pluta jedan ili više mehura od voska, najčešće vrlo živih boja. U postolju se nalazi sijalica jačine - od 25 do 40 vati i baca svetlost preko zidova od stakla. Blago razvlačenje obojenog mehura krozvodu kao da ima umirujuće, odnosno uspavljujuće dejstvo.

Lava lampi je na uobičajenoj sobnoj temperaturi dovoljno da bude uključena  45 do 60 minuta da bi se vosak zagrejao i mehurići počeli da plove kroz vodu. Trebalo bi imati u vidu da su lava lampe opasne ukoliko se ne pridržavamo tačnih uputstava za upotrebu. Pre desetak godina, jedan stanovnik Vašingtona nije želeo da čeka 45 minuta kako bi se njegova lampa zagrejala. Uključio je štednjak i prisloniolampu uz plamen. Pritisak u staklenoj posudi naglo je porastao i svetiljka je eksplodirala. Deo stakla poleteo je ka telu nesrećnog čoveka i pritom ga teško ranio.
Dakle, lava lampe su zgodne da u njih gledamo, pokušamo da se opustimo, možda uz zuvuke neke lepe muzike, ali sve to - sa pristojne udaljenosti.

Lava lampu osmislio je britanski računovođa Edvard Krejven Voker (1918-2000) - 1963. godine. U jednom engleskom pabu, ugledao je neobičan sat za merenje vremena kuvanja koji je bio ispunjen čudnom tečnošću. Pokušao je da napravi  nešto slično i tako je nastala ukrasna lampa.
Naime, Edvard Krejven Vokere je bio pilot  tokom Drugog svetskog rata, nakon čega se zaposlio kao knjigovođa. Posao ga nije dovoljno ispunjavao i zbog toga se u slobodno vreme bavio izradom predmeta za ukršavanje stanova.  Edvard je pomislio da je njegova zamisao sa lampom dovoljno otkačena i luda da bi mogla biti zanemarena. Osmišljavao je lampu, bojio je vosak u različite nijanse. S a tadašnjom suprugom Kristinom naposletku je završio hipi svetiljku. Počeli su da je prodaju. Jedan od prvih kupaca bio je Ringo Star. Zaista je bilo tako. Svi su se ugledali na Ringa, slavnog bubnjara još slavnijih ,,Bitlsa'''. Proizvođač se postarao da priča o tome dospe u javnost. Astrolampe su tada postale pravi hit! Počela je njihova masovna proizvodnja u radionici u Pulu, u Dorsetu.

Vreme je prolazilo. Fabrika u Pulu još radi, s tim da su mnogi proizvođači proizvodnju preselili u zemlje gde je cena rada mnogo niža. Mnoge radionice postoje i u SAD-u. Stiče se ipak utisak da se najveći broj hipnotišućih svetiljki danas proizvodi u Kini.

Ana Ulemek
                       

No comments:

Post a Comment