10/30/2016

Kuća Device Marije u Efesu

Na brdu Bulbul (Meryem, Bülbül), 9km od Efesa, nalazi se kuća Device Marije. Pronađena je 18. oktobra 1881. Smatra se da je pronađena po beleškama sačuvanim iz XVIII veka.  Naime, nemačka monahinja Ana Katarina Emerik (1774-1820) imala je vizije, koje je zapisivala i u kojima sa preciznošću opisuje put do kuće, kao i samu kuću Device Marije. Te zapise sačuvao je nemački pisac Bernet. 


Ono što je zanimljivo jeste da Emerikova nikada nije bila niti u Efesu niti na prostorima gde je opisivala da se kuća nalazi. Osamnaestog oktobra 1881. Francuz Žilijen Guje prati beleške i otkriva malu kamenu građevinu, na brdu Bulbul, 9km od Efesa. Procenjeno je da je kuća iz perioda izmedju 6. i 7. veka pre nove ere, a sami temelji jos iz 1. veka pre nove ere. Izgradjena je od pravougaonih kamenih blokova i ima vizantijsku gradju. Ceo kompleks nosi naziv “Marijina kuća”. U neposrednoj blizini kuće nalazi se izvor slane, pitke vode, odnosno tri česme. Smatra se da je prva česma za zdravlje i da će onaj ko tu vodu bude pio, biti isceljen. Druga česma je za ljubav, a treća za posao. Nešto dalje nalazi se 10m dug zid, zid poruka, na kome turisti ostavljaju zabeležene svoje želje. Na putu do kuće nalazi se 7m visoka statua Device Marije. Istoričari govore da je Bogorodica u ovoj kući živela sve do svoje smrti, mada ne postoje sigurni dokazi koji nam to tvrde. Nakon smrti Device Marije, ona je sahranjena u jednoj pećini , nedaleko od kuće, i kada su želeli da njene mošti prebace na drugo mesto, njih nije bilo. Od tada, kuća je pretvorena u kapelu. 

·         Pre nekoliko godina izbio je veliki požar. Silina vatre okrenula se uzbrdo, ka ovoj kući. Vatrogasci nisu stigli da obuzdaju vatru, ali je ona u jednom trenuku prestala, pa je prostor oko kuće Bogomajke ostao netaknut.





Anđela Ranković

No comments:

Post a Comment