9/29/2016

Mikena

Mikena je arheološko nalazište u Grčkoj. U drugom milenijumu p.n.e. Mikena je bila jedan od najvažnijih centara grčke civilizacije, vojno utvrđenje koje je dominiralo velikim delo južne Grčke. Period od 1600. p.n.e do 1100. p.n.e. se naziva mikenskim periodom. Tvrđavu su sazidali Grci ali se smatra da nazim nije trčki već predgrčki koji je ostao nepoznat. 

U kasnijim periodima Mikenci nisu sahranjivali svoje kraljeve u grobovima, a umesto toga su gradili ogromne kružne grobnice nalik na košnice zvane „tolosi“. Najveću do njih pronašao je nemački arheolog Hajnrih Šliman. On nije shvatio da je u pitanju grobnica već ga je nazvao Atrejeva riznica. 

Najpoznatiji mikenski spomenik su Lavlja vrata, koja su sazidana oko 1250. p.n.e.. U to vreme Mikena je bila napredan grad, čija se politička, vojna i ekonomska moć širila do Atine, Krita i Tebe.  Međutim, u 12. Veku je potpuno propala. To se tradicionalo pripisuje dorskoj invaziji Grčke sa severa.

U epovima kasnijih Grka, naročito Homerovoj Ilijadi i Odiseji, sačuvana su sećanja na mikenski period. U Homerovom epu Agamemnon, kralj Mikene, bio je vođa Grka u Trojanskom ratu.

U kasnijem rimskom periodu grad je potpuno napušten. 

Prva iskopavanja je vršio grči arheolog Pitakis 1841. On je pronašao Lavlja vrata, da bi 1874. godine Šliman izvršio kompletno iskopavanje. 



Aleksandra Živanović 

No comments:

Post a Comment