3/21/2017

Red Sekire

Резултат слика за orden de la hachaRed Sekire (Orden de la Hacha) bio je ženski viteški red osnovan u Kataloniji 1149. godine. Osnovao ga je grof Ramon Berenger IV u čast žena koje su odbranile grad Tortosu od napada muslimanskih Mura.


Tortosa se nalazila pod muslimanskom vlašću sve do Drugog krstaškog pohoda kada ga je grof Berenger oslobodio 1148. godine. Nakon oslobođenja, krstaška vojska je nastavila pohod ostavljajući grad nebranjenim. Murska vojska opsela je grad 1149. godine očekujući brzu pobedu. Na njihovo iznenađenje, grad je bio dobro branjen. Umesto da se predaju, žene koje su živele u njemu su obukle mušku odeću i uzele bilo koje oružje koje su mogle da nađu, a među kojem su najbrojnije bile sekire (otud i naziv reda). Zahvaljujući svojoj hrabrosti i snalažljivosti uspele su da odbrane Tortosu i da nateraju murske osvajače u povlačenje. Grof Berenger je bio toliko impresioniran ovim hrabrim ženama da je u njihovu čast osnovao viteški odred.

U istorijskim spisima se za članice reda pominju titule cavalleros, što znaći vitezovi na španskom ili cavalleras, što bi bio ženski oblik titule. Takođe se spominju i reči equitassae i militassae, nastale od latinskih reči equitae-konjanici i milites-vojnici. Zahvaljujući titulama su dobile povlastice koje su imali ostali vitezovi: nisu morale da plaćaju poreze i mogle su da učestvuju u javnim okupljanjima. Takođe su imale i pravo da naslede svu imovinu koja je ostala iza njihovih preminuliuh muževa.


Ne zna se tačno kako je red zamro, ali se pretpostavlja da je prestao da postoji posle smrti prvobitnih članica.

Đurđa Andrić

No comments:

Post a Comment