5/07/2017

Zeleno jezero

"Zeleno jezero" nalazi se na jugu austrijske provincije Stirije. Ono što ga čini posebnim je to što se u njemu krije jedna zanimljiva tajna.


 Ono što ga čini posebnim je to što je na leto i u ranu zimu samo metar dubok i tada se oko njega nalazi-park!Ali, ovo jezero u blizini grada Tragos i planina Hohšvab postaje prava atrakcija na proleće, kada sneg počinje da se topi. Tada se nivo vode podiže, a park nestaje i postaje prava podvodna atrkacija koja privlači kampere i planinare širom sveta.
Jasno se vide sve staze, mostići i klupe. Interesantno je da su se drveće i drugo rastinje potpuno prilagodili ovom dvostrukom životu i jednako bujaju i na suvom i pod vodom.

Gotovo nestvarno deluje činjenica da se ovo gorsko jezero nikada ne zamuti, čak ni kada se slivaju nove velike količine gorskih voda. U letnjem periodu dubina jezera na pojedinim mestima  iznosi i do 12 metara.Tokom zimskog perioda jezero presuši i ono se kao nekom čarolijom ponovo pretvori u park sa vijugavim stazama i raskošnim zelenilom. Zbog svojih spektakularnih prizora, kao i odlične podvodne vidljivosti, koja se kreće i do 50 metara, Zeleno jezero predstavlja raj za ronioce iz celog sveta. Temperatura jezera se kreće između 4 i 6 stepeni celzijusa i upravo je ta hladnoća jezerske vode glavni razlog tako dobre podvodne vidljivosti.Zeleno jezero su prikazali 25. oktobra ove godine, tokom televizijskog šoua pod nazivom „9 mesta – 9 blaga“ .

Ivana Davidov

No comments:

Post a Comment