7/25/2015

Kada postajemo emocionalni?

Emocije čine suštinski deo čovečnosti, i opisuju ih svi, od umetnika do naučnika...

Emocije postoje kako bi bile u našoj službi, ali nekada mogu da nas uvale u nevolju. To može da se desi iz sledeća tri razloga: osećamo i prikazujemo tačnu emociju ali pogrešnim intenzitetom; osećamo odgovarajuću emociju ali je prikazujemo na pogrešan način; ne samo da je naša reakcije prejaka ili da je naš način prikazivanja pogrešan, već mi i osećamo pogrešnu emociju. 
   Svako od nas ima svoj jedinstveni set emocionalnih okidača i istovremeno na neke druge okidače ima istu emocionalnu reakciju kao i svi drugi. Dakle, neki okidači su zajednički kao i ekspresije za emocije, ali postoje i oni koji ne samo da su specifični za pojedine kulture, već i za pojedinca. Za sada mi ne znamo na koji način se u našem mozgu uspostavljaju emocionalni okidači i da li možemo da ih brišemo. Ono što znamo jeste da mi ne postajemo emocionalni oko svega i svačega. Najčešći razlog za doživljavanje emocije jeste da se pripremimo za nešto što ozbiljno utiče na našu dobrobit, dakle emocije postoje da bi nam pomogle pri brzom rešavanju događaja koji su za nas značajni. Čim emocije otpočnu one nas u delićima sekunde obuzmu, upravljajući našim reakcijama. One nas u stvari pripremaju za razrešenje važnih događaja bez potrebe da mislimo šta da uradimo. Emocije izazivaju promene u delovima mozga koji nas mobilišu da se bavimo onim što je pokrenulo emociju, kao i promene u našem autonomnom nervnom sistemu pripremajući nas za izvođenje različitih radnji. Pored toga, odašilju signale, promene na licu, izrazima, glasu i držanju tela. Mi na te promene ne utičemo, one se jednostavno dešavaju.
    Mi ne možemo tačno da znamo koji su sve procesi bili uključeni pri proceni situacije kao podobne za aktivaciju odgovarajuće emocije. Da smo toga svesni sam proces bi bio duži i svakako ne bi bio u našoj koristi, jer u situacijama u kojima je potrebno da se borimo ili bežimo nema vremena za mnogo razmišljanja.

Biljana Davidović


No comments:

Post a Comment