9/24/2015

Biram ispravan stav

Ako ste mislili da je narkoman samo onaj koji se bode u venu, da to nije ništa strašno i da to svi rade, i da je marihuana manje štetna od alkohola i cigareta, u zabludi ste. Svi su verovali da samo probaju, da mogu da se kontrolišu i da prestanu kada hoće. Mnogi su umirali verujući u to.


Droge su psihoaktivne supstance (PAS), prirodnog ili sintetičkog porekla, koje kada dođu u organizam izazivaju promene jedne ili više psihičkih, odnosno telesnih funkcija organizma.


Mislili ste da postoje lake i teške droge, ali svaka droga je opasna, a najopasnija je prva droga.






MARIHUANA (trava, vutra, džidža, vuja, gadnža, vutrica, marijuana)

   
Najupotrebljivanija iliegalna droga u svetu i kod nas. Dobija se sušenjem ženskih cvetova indijske konoplje, koja kada se gaji kod nas zove se domaćica.
 
Džoint se puši, a hašiš se dobija izdvajanjem smole iz cvetova ženske biljke.  Hašiš ima 10 puta veću koncentraciju THC tako da su dejstvo i posledice izražajnije. THC (tetra-hidrokanabinol) se dugo zadržava u organizmu i može se otkriti u urinu i posle tri nedelje od konzumiranja, a kod duže upotrebe i do dva meseca.
Dim je oštrog mirisa i dugo se zadržava u kosi i u odeći. Dejstvo počinje nakon 2-5 minuta, dejstvo traje od 1-5 sati. 

Psihički efekti - nekontrolisani smeh, pričljivost, veselost, gubitak orijentacije, osećaj bezbrižnosti, razdražljivost, poremećaj pažnje, moguće halucinacije…

Fizički efekti - crvene zakrvavljene beonjače, proširene zenice, suvoća usta, hronični kašalj, povećan apetit, ubrzan rad srca i povećanje krvnog pritiska           

Rizici nakon duže upotrebe - gubitak energije i motivacije, gubitak interesovanja, nemogućnost radovanja, depresivno raspoloženje, osećaj praznine, oštećenje disajnih organa i imuniteta, hormonske promene…


Marihuana izaziva srednje tešku psihičku i manju fizičku zavisnost. Ne popravlja raspoloženje već intenzivira osećanja u kome se osoba nalazila pre njene upotrebe.

EKSTAZI (esker, adam, I, X, roll..)

Sintetička PAS (MDMA) droga, ubrzava funkciju organizma, a u većim količinama izaziva halucinacije.
Na tržištu se nalazi u obliku tableta, kapsula i praška. Tablete su različitih boja, gorkog ukusa i na njima su utisnuti različiti znakovi.
Ekstazi utiču na povećanje metabolizma neurotransmitera serotonina u mozgu koji reguliše raspoloženje, apetit, agresivnost, seksualne aktivnosti, spavanje i osetljivost na bol.

Efekti počinju 20-90 minuta nakon uzimanja i traju 4-6 h.
 
Psihički efekti - euforija, osećaj bliskosti sa drugima (droga zagrljaja), konfuzija, nesanica, napetost, paranoja, agresivnost, halucinacije, smanjenje osećaja za glad i žeđ.

Fizički efekti - ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak, povišena telesna temperatura, zamagljen vid, preznojavanje, mučnina, napetost mišića, drhtavica..

Može doći do do dehidratacije usled gubitka soli i vode preznojavanjem, moždanog i srčanog udara zbog povišenog krvnog pritiska, epilepsije, otkazivanja bubrega.

Ekstazi psihičku zavisnost i nakon dužeg uzimanja povećava se doza da bi se postigli isti efekti.


HEROIN (dop, žuto, hors, paja…) 

Polusintetička PAS droga koja se dobija preradom morfina, prirodne supstance koja se dobija iz čaura opijumskog maka. Sastoji se od sitnih kristala koji liče na šećer u prahu ili brašno. Boja heroina varira od bele preko boje slonove kosti do smeđe boje kakav je najčešće na tržištu naše zemlje. 
        
Najčistiji heroin je bele boje, ima gorak ukus, a heroin koji se prodaje na ulici je pomešan sa drugim supstancama, kao što su šećer, skrob, mleko u prahu ili paracetamol, dok je u nekim slučajevima pomešan i sa strihninom ili drugim otrovima.
    
Psihički efekti-ublažava bol i deluje kao sedativ, podstiče osećaj psihičkog zadovoljstva, teškoće u izražavanju, pospanost
     
Fizički efekti-opuštenost mišića, usporavanje srčanog i disajnog ritma, usporenost reakcija, ublažavanje bola, suvoća kože


Zenice su skupljene do veličine glave čiode, vodnjikave oči, suva usta, podrhtavanje mišića, depresija, svrab je znak intoksikacije.


Nakon duže upotrebe javlja se slabljenje imunog sistema, izolacija, odbijanje fizičkog kontakta, rupe u pamćenju, upale i propadanje vena, infekcije...



Iva Mirković, Isidora Popović



No comments:

Post a Comment