11/22/2015

Munje i leteći zmajevi

Jednog oblačnog i tmurnog dana 1749. godine, Bendžamin Frenklin je otišao sa svojim sinom da pušta letećeg zmaja. Zmaja su napravili pomoću dve metalne žice koje su ukrstili pod pravim uglom, u obliku krstića. Preko njih su razapeli komad šarenog papira. Zmaja su privezali konopcem, a za kraj konopca vezali su metalni ključ. Tako se ključ jednog od najvećih trenutaka u istoriji elektriciteta našao u Bendžaminovoj šaci. Dok je Ben trčao poljanom sa zmajem, metalni krstic je prikupio električni napon iz tmurnih oblaka. Počela je da pada kiša i nakvasila je kanap kojim je zmaj bio privezan za ključ. Električni napon, u vidu elektriciteta, iz metalnog krstića doputovao je pravo do ključa, a Bendžamin je osetio blago peckanje u šaci. Suv kanap ne provodi struju, ali voda je odličan provodnik struje i zato je Ben osetio elektricitet u ključu, koji je stigao preko nekvašenog kanapa. Bio je u pravu. Munja jeste elektricitet. Ubrzo nakon što su i drugi naučnici potvrdili rezultate njegovog eksperimenta, konstruisao je gromobran koji danas koristimo.

Sta je, u stvari, gromobran? U oblacima se stvara visok električni napon, dok se na tlu istovremeno stvara kontranapon. Kad električna napetost postane prevelika, napon iz oblaka prolazi uskom vazdušnom putanjom do tla. Prolazak elektriciteta kroz vazduh prouzrokuje blesak, odnosno munju, koju nešto kasnije čujemo kao grmljavinu. Gromovi najčešće udaraju u visoke kuće ili zgrade, pa se na njih postavljaju gromobrani da bi se elektricitet iz oblaka bezbedno sproveo u zemlju. Na vrhu zgrade se postavlja metalni šiljak koji je debelom žicom povezan sa zemljom. Kad grom udari u metalni šiljak, elektricitet se sprovede metalnom žicom direktno u zemlju. Kad zgrada ne bi imala gromobran, struja iz munje bi našla drugi put do zemlje, preko električnih kablova, vodovodnih cevi ili čak telefonske cevi u zgradi. Električna struja nosi veliku energiju, koja se provodi u toplotu, zbog koje u zgradi moze da izbije požar. Ovako zgrada ostaje neoštećena, a gromobran bezbedno sprovodi električnu struju do zemlje.

Bendžamina Frenklina ne moramo da se setimo samo kad grmi. Ako nisi siguran da li da treniraš košarku ili odbojku, da učiš nemački ili francuski, napravi Benovu "Za i protiv" listu. Podeli parče papira uspravnom crtom na dva dela. Sa jedne strane napisi razloge za, a sa druge razloge protiv. Prebroj razloge za i protiv, uporedi liste i odluči.

Bojana Topalović

No comments:

Post a Comment