6/04/2016

Impresionizam

Kraj 19. veka doneo je mnoge promene u umetnosti. Nove društvene okolnosti i razvoj tehnike učinili su život brzim. Njutnovo otkriće spektra i saznanje da je svetlost sastavljena od boja,a da nema crnog i belog, a takođe i dodir sa vanevropskim umetnostima stvorili su novi umetnički stil - impresionizam.


Impresionizam se javlja 1874. godine kada je francuski slikar Klod Mone izlozio „Impresiju radjanja sunca” po kojoj je i čitav pravac dobio naziv.


Mone

Mone je iz Luke Avr zato je čitavog života bio fasciniran vodom, zato je na jednom brodu napravio atelje da bi mogao da posmatra različite izglede rečnog pejzaža, u različitim dobima dana, jer se voda pod uticajem sunca, vetra i oblaka menja iz časa u čas. Za razliku od starih majstora koji su na tamnu pozadinu nanosili slojeve podslikavanjem, impresionisti nanose boju direktno iz tube, brzim potezima u vidu mrlja. Mone je naslikao i stanicu “Sen Lazar” gde se kroz stakleni krov svetlost probija kroz paru u vidu oblaka koja zamagljuje konture vozova. Mone je slikao i iste motive u serijama ali vidjene u različitim atmosferskim uslovima npr. stogove sena, katedralu u  Ruanu, lokvanje...

Ogist Renoar
Slikar pariskog gradskog života, opera, ulične gužve, aktova kupačica i portreta dece.Naslikao je: „Mulen de la Galet”, „Akt na suncu”, „Devojčica gran pel”.


Edgar Dega

Francuski slikar koji u tehnici pastela beleži trenutak pokretom. Omiljene teme su mu bile: džokeji, konji, balerine koje vežbaju i žene pri toaleti.


Anri de Tuluz-Lotrek

Simbol poemskog zivota u Parizu krajem 19. veka, potiče iz stare francuske aristokratske zbog lošeg zdravlja kao dete primoran je da miruje, pa puno vremena provodi crtajući. Kao mladić odlazi u Pariz u Monmartr, slika kafane, trkališta, javne kuće. Omiljene teme su mu bile igračice Mulen ruža. Majstor je plakata koji rešava površinski, čistim bojama i jakom stilizovanom linijom, a potom na njega veoma utiču japanske grafike u boji. Umro je sa 37 godina.


Skulptura impresionizma

Najznačajniji valjar 19. veka bio je Ogist Roden. Njegovi uzori bili su Fidija I Mikelandjelo, samo što je Roden pretežno radio sa gipsom i bronzom. Poznata dela iz ovog klasičnog perioda su: „Mislilac” , „Poljubac” i „Božija ruka”. Uticaj impresionističkog shvatanja svetlosti kroz igru svetlog i tamnog Roden je ostvario u delima: „Čovek slomljenog nosa“ , „Balzak” i „Gradjani Kalea".

Tamara Tokić

No comments:

Post a Comment