11/21/2016

Astrologija

”Bolje je baviti se astrologijom nego prositi na ulici. Čovek mora od nečega da živi.” Johan Kepler


Astrologija proučava zvezde i njihovu povezanost sa čovekom.Potičeodreči astro-zvezda i logos-nauka. To je pseudonauka, koja posmatrajući planete i druga nebeska telauodnosu na sazvežđa, dovodi njihove položaje, odnose i kretanja u vezu sa osnovnim osobinama pojedinaca i njihovom interakcijom sa društvom, kao i nacijama i događajimau svetu.

Sve što je određeno prostorom i vremenom, a ima smisla tumačiti ga, može biti astrološki analizirano. Astrologija se često upoređuje sa proročkim veštinama, jer se zvanično ne mogu egzaktnim metodama potvrditi zaključci do kojih se u astrološkom radu dolazi .

Astrologija se prvi put javlja na zapadu u Persiji pre nekoliko hiljada godina. Persijanci su poznavali
sve planete, kojima su dali razlicitu simboliku. Venera je, na primer, imala simboliku boginje Ištar.Kasnije astrologiju od Persijanaca preuzimaju stari Grci, gde je Ptolomej proucava, i nakon toga se preko Rimskog carstva polako širi i na čitavu Evropu. Za vreme inkvizicije biva zabranjena i od tog perioda dobija negativno značenje.

Najbitniji termin koji se vezuje za astrologiju i koji se koristi pri svakoj astrološkoj analizi je horoskop. Horoskop je grafikon koji pokazuje raspored planeta u trenutku nečijeg rođenja. Za pravljenje horoskopa je potrebno pronaći položaj planeta, Sunca i Meseca u sazvežđima zodijaka. Zbog astrologije zodijak­­- zamišljeni sloj po nebeskom svodu, je podeljen na 12 jednakih delova. Oni su rasporedjeni sledećim redom:
Ovan – Bik – Blizanci – Rak – Lav – Devica – Vaga – Škorpija – Strelac – Jarac – Vodolija – Ribe
Svaki od ovih znakova zauzima po 30 stepeni kruga horoskopa. Svaki znak dobio je ime po dominantnom sazvežđu kroz koje prolaze Sunce, Mesec i planete.

Astrolozi tvrde da horoskop nije toliko jednostavan. Detaljno tumačenje horoskopa je vrlo komplikovan posao. Tokom istorije nastao je veliki broj astroloških škola i različitih tumačenja horoskopa. Astrologija je ostala skoro ista kao i pre 2000 godina.
Jedan od poznatijih horoskopa je kineski horoskop. On ima dugu istoriju i, kao takav, spada u najstarije horoskope. Ima 12 zodijačkih znakova i svake godine vlada drugi znak. Postoje dve legende o nastanku horoskopa. Po prvoj Buda je pred smrt pozvao sve životinje na sahranu, a po drugoj pozvao je sve životinje na proslavu nove godine i obećao im nagradu. Na to se odazvalo dvanaest životinja: Pacov, Bivo, Tigar, Zec, Zmija, Konj, Ovca, Majmun, Petao, Pas i Svinja. Buda je ove životinje nagradio time što je svaku godinu nazvao po jednoj od tih životinja.


Astrologija je od svog nastanka bivala više puta odbacivana i prihvatana, gažena pa zatim uzdizana i koliko god da je bivala potiskivana, nije se izgubila. Možda će jednog dana astrolozi dokazati da je astrologija nauka jer kako to zapravo oni tvrde: “Ako se zna da planete emituju do sad neobjašnjene elektromagnetne talase, zašto ti talasi ne bi mogli delovati i na ljudski mozak, koji upravo emituje slične?”

Ivana Davidov

No comments:

Post a Comment