6/04/2017

Republika San Marino

Republika San Marino  je država u južnoj Evropi, na istočnom obodu Apenina. U potpunosti je San Marino okružen teritorijom Italije.  

Graniči se sa dva italijanska regiona, na severoistoku sa Emilijom Romanjom i regionom Marke na jugozapadu. Udaljenost između najsevernije i najjužnije granice San Marina iznosi 12 km. Ima površinu od 60,57 km².

Jedna je od najstarijih država na svetu. Osnovana je 301.godine, ali je bila u sastavu tadašnjeg Rimskog carstva. Njen ustav zvanično je napisan 8. oktobra 1600. Majušnu naciju prvo je priznala Napoleonova Francuska 1797. a kasnije 1815. na kongresu u Beču priznale su je i ostale evropske države. Iako suverena, ona je potpuno zavisna od Italije kojom je okružena u celosti od 19. veka.


Đuzepe Garibaldi je ujedinio Italiju 1860. a svoje sklonište od neprijatelja napravio je u San Marinu. Tamo je dobio novčanu pomoć i namirnice koje su mu bile potrebne da dovrši svoju kampanju. Garibaldi je garantovao da će San Marino uvek biti nezavisna suverena država.

Stanovništvo San Marina je po popisu iz 2002. godine brojalo 28.753 stanovnika. Od toga su 83,1% osobe rođene u San Marinu, a 12% su Italijani. Više od 13.000 državljana San Marina žive u inostranstvu. Zbog male površine gustina naseljenosti je velika i iznosi 475 stanovnika po km². Katolici čine 92,3% stanovništva, a 3% se izjašnjava kao ateisti.

San Marino je podeljen u devet kastela (opština):
San Marino, Seravale, Borgo Mađore, Domanjano, Fijorentino, Akvaviva, Faetano, Ćezanova I Monteđardino.

Najviši vrh je Monte Titano čija visina je 739 metara.

Sve do šezdesetih godina prošlog veka stanovnici San Marina su živeli od poljoprivrede. Od tada počinju da se razvijaju i druge delatnosti kao što su zanatstvo, trgovina i pre svega turizam. San Marino izvozi vino, lan, zanatske proizvode i markice. Prodaja markica predstavlja 10% bruto-domaćeg proizvoda. Drugi veliki izvor profita je turizam, koji direktno ili indirektno čini 60% državne zarade. Od januara 2002. zvanična valuta San Marina je evro, a pre toga to je bila italijanska lira.


Još neka od zanimljivosti je I to što San Marino ima malu populaciju ima sopstveni fudbalski šampionat i fudbalski savez osnovan 1931. Prvenstvo se sastoji iz petnaest ekipa koje su u početku podeljene u dve grupe od po sedam i osam ekipa, a zatim po tri prvo plasirane idu dalje i bore se za prvaka Republike.

Jovana Vujić

No comments:

Post a Comment