9/10/2017

Vitamin B12 i perniciozna anemija

Vitamini su mali organski molekuli koji ulaze u sastav proteina. Ima različitih vrsta vitamina, a svaki ima svoju ulogu u organizmu. Možemo ih podeliti prema različitim kriterijumima kao što je rastvorljivost gde razlikujemo one koji se rastvaraju u lipidima(A,D,E,K) i one koji su rastvorljivi u vodi ( B komleks i C).

Vitamin B12 ima mnoge funkcije u organizmu. Na nervni sistem utiče tako što povećava energiju kod stresova i kod zamora. Folna kiselina i vitamin B12 učestvuju u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Vitaminpozitivno utiče na srčani mišić i normalizuje hiperglikemičnu krivu šećera. Koristi se za lečenje kožnih oboljenja. Izlučuje se urinom u vrlo malim količinama.


Prosečna dnevna doza za muškarce i žene starije od 14 godina iznosi 2 µg/dan.
Proizvodi bogati ovim vitaminom su: goveđa jetra (50-130  µg/100g ), goveđe srce
(25 µg/100g ), i  goveđi mišići (2,8 µg/100g ). Prosečna dnevna doza za muškarce i žene starije od 14 godina iznosi 2  µg/dan.

Prvi vidljivi simptomi nedostatka vitamin B12 su: pojačani strahovi ili napetost, problemi s koncetracijom, kožom i kosom ( ekcemi, dermatitis i gljivice), malaksalost i umor i neprijatan bol u mišićima. Kod odraslih, i kod starijih vegeterijanaca mogu pod određenim okolnostima da nastupe perniciozna anemija i neurološki simptomi.

Vitamin B12 unosi se putem ishrane, zatim bi u određenom trenutku bio apsorbovan.
Antitela

 Usled ne mogućnosti organizma da u ileumu apsorbuje vitamin dolazi do njegovog nedostatka. Organizam počinje da proizvodi antitela. Ova bolest smatra se krajnom fazom imunog gastritisa, lokalizovana je na želudac i naziva se periciozna anemija.

Uzrok nelučenja unutrašnjeg činioca u želudačnom soku je atrofija sluzokože želuca s gubljenjem parijatelnih ćelija. Ulogu u nastanku  imaju i nasledni faktori i autoimuni mehanizam. Oko 90% obolelih ima u serumu antitela protiv parijatelnih ćelija želudačne sluzokože i antitela protiv unutrašnjeg činioca.

Dijagnostika se postavlja na osnovu karakteristične krvne slike, nalaza megaloblasta u koštanoj srži. Bolest je podmukla i razvija se sporo. Manifestuje se malaksalošću, zamaranjem, gubitkom apetita i specifičnim otkucajima srca, vrlo retko može doći i do otkazivanja nogu.

Lečenje se sprovodi doživotnom terapijom vitaminom B12.

Lazar Kristić

No comments:

Post a Comment