10/30/2017

Kraljičin srebrni jubilej

Kada pomislite na proslavu Kraljičinog srebrnog jubileja (Queen’s silver jubilee) u čast 25 godina vladavine kraljice Elizabete II, sigruno vam na pamet pada svečana povorka na čelu sa kraljicom i njenom svitom, klasična muzika, govor kraljice upućen njenom narodu, zar ne? Međutim, nisu svi imali istu zamisao.

7. jula 1977., na samom vrhuncu proslave Jubileja, iznajmljeni brod, Kraljica Elizabeta (bila to slučajnost ili ne), isplovila je sa Charing Cross pristaništa, noseći sa sobom pisce, umetnike, filmsku ekipu i – Sex Pistols-e. Bend je upravo izdao drugi singl God Save the Queen, nakon čega je menadžer Malkom Mekloren ugovorio izvođenje pesme na brodu, shvativši da ovo neće biti samo još jedna svirka, u korist popularizacije pesme, već davanje javnog glasa mišljenju koje se duži period širilo između ljudi.


Kako je Kraljica Elizabeta sporo napredovala duž Temze, atmosfera na brodu eskalirala je iz klaustrofobične i paranoične u neponovljivu.  Od Anarchy in the UK, Pretty Vacant, God Save the Queen, Pistols-I nisu odustajali do samog kraja, pa čak I kada se iza njih pojavio policijski brodić. Struja na brodu bila je isključena, ali se nastup nije završio sve do dolaska na pristanište. Nekoliko ljudi bilo je uhapšeno, dok je bend uzeo svoju opremu I pobegao. Mekloren je raznim imenima nazivao policiju koja ga je po zarobljavanju pretukla I ubacila u policijski auto.
Jon Savage, engelski pisac, nastup je opisao rečima: “Bili su bolji nego ikada pre. Prosto ne možete pobediti Sex Pistols-e, proslavu I pesmu Anarchy in the UK ispred parlamenta."
John Lydon, frontmen grupe



Iako je nastup smatran skandaloznim od strane engleske javnosti, postojali su pojedinci koji su (javno ili samo za sebe) podržavali Pistols-e. U svakom slučaju, ono što su oni izveli, 7. jula 1977. godine, svakako će ostati veliki događaj u muzičkoj istoriji, jer oni tada nisu samo izražavali svoje, već sveopšte nezadovoljstvo stanjem koji je vladalo u Engleskoj, koliko god da je ono bilo skriveno od očiju naroda.

Nastup možete pogledati ovde: https://youtu.be/ujcVO3D0QfY

Milica Zlatanović


IMAGE: BRIAN COOKE/REDFERNS/GETTY IMAGES

No comments:

Post a Comment