1/27/2018

Hiperboreja

Kao što i iz imena proizilazi, prestonica ovog naroda se nalazila iznad zemlje boga severa Boreja - (Hyper Borei). Neki od antičkih autora - Eratosten i Plinije, smatrali su da ova zemlja zaista postoji, ali uglavnom je ovaj narod prepušten svetu mitova.

U Grčkoj mitologiji Hiperborejci bili su mitska rasa džinova koja je živela “iza Severnog Vetra”. Sam Herodot ih je spomenuo u svojim delima, 450 godina pre nove ere. Ovaj narod davao je inspiraciju I nišim piscima, te za primer možemo uzeti Miloša Crnjanskog koji je svojim delom putovao Kod Hiperborejaca.
Hiperborejac kod Atlantiđana (naslikao Vsevolod Ivanov)

Hiperborejci
su bili narod koji nije znao za ratove i koji je živeo srećno u izobilju, poštenju i mudrosti. Oni nisu imali nikakve međusobne sukobe i rasprave. Njihovo životno doba je bilo više od hiljadu godina, a ako bi neko odlučio da i pre toga okonča svoj život, bila bi priređivana posebna svečanost, pri kojoj bi izabranik skakao sa visoke stene u more. Za njih život nije slučajan splet okolnosti, niti je nastao bez smisla I razloga. Oni su oličenje tradicije i poštovanja predaka. Jedan Hiperborejac je stalno težio ka tome da usavrši sebe.
Mapa iz 1597. godine
U gornjem desnom uglu - Hyper Borei

Deo legende govori o tome kako je u zemlji Hiperborejaca vladao večni mir i neprestano je sijalo Sunca. Čak je i sam bog Apolon, s jeseni, dolazio u zemlju Hiperborejaca da tu provede zimu. Početkom proleća, Apolon bi napuštao Hiperboreju i vraćao se na kolima koja su vukli labudovi nazad u Delfe.


Srbe sa Hiperborejom povezuju I Klaudije Ptolomej I Plinije Stariji, smeštajući ih na prostor između Kavkaza I Azovskog mora.

Milica Zlatanović

No comments:

Post a Comment