5/19/2018

Tamara de Lempicka

Rođena kao Maria Górska u Varšavi 1898. godine, Tamara de Lempicka bila je poljska art deko slikarka i "prva žena slikar koja je postala glamurozna zvezda". Poznata kao "baronesa sa četkom" ili "lepa Poljakinja", Lempicka se nalazila pod uticajem kubizma i veoma brzo stekla je svetsku slavu i ušla u najviše, kako umetničke, tako i političke krugove. Smatrana je kultnom ličnošću u mnogobrojnim društvenim strujama.
Portret Ire Perot

Čak i kada je u pitanju Tamarino rođenje postoje različite teorije. Mada najtačniji podatak danas je taj da je rođena u Poljskoj, spekuliše se da zapravo potiče iz Moskve, te je sebe često oslovljavala i kao Ruskinju, ne bi li prikrila jevrejsko poreklo. Svoju karijeru započela je kada je imala samo 12 godina. Nezadovoljna svojim portretom, urađenim od strane jednog slikara, smatrala je da ona to može mnogo bolje da uradi, te je nacrtala svoj prvi portret, portret svoje sestre Adrijane. Pohađala je Akademiju likovnih umetnosti, gde je uveliko uživala pažnju u svom kulturnom i društvenom životu, posećujući baletske predstave, opere itd. Tokom 1923. godine, njeni radovi predstavljeni su javnosti kroz mnogobrojne izložbe u pariskim galerijama. Njena prva velika izložba bila je u Milanu, za koju se veruje da je svih 28 dela završila za 6 meseci. Početkom Drugog svetskog rata, napušta Pariz i odlazi u Ameriku, gde postaje "omiljena umetnica holivudskih zvezda". 1978. godine seli se se u Meksiko gde umire 18. marta 1980. Njena želja je bila da bude kremirana i da se pepeo prospe na vrhu vulkana Popokatepetl, kako je i učinjeno.

Iz njenih biografija ne može se mnogo toga saznati. Mada u društvu veoma slobodna i otvorena, detalje svog privatnog života često je sakrivala, te o njenom životu saznajemo samo na osnovu sitnica koje je ostavila za sobom. Dok je slikala, bila je obučena u svilu, zalizane kose, ukrašena ekstravagantnim naktiom. Na ulici bi zaustavljala lepe devojke kako bi joj pozirale u ateljeu. Često se nalazila u društvu poznatih ličnosti poput Grete Garbo i Dolores del Rio.

Irena i njena sestra

Među kolekcionarima Tamarinih slika su, pored muzeja, i brojne poznate ličnosti. Jednu od najvećih Lempicki kolekcija ima Džek Niklson, a za njim ne zaostaju ni Barbra Streisand ni Madonna. Njeno slikarstvo danas doživljava nova čitanja i pohvale, parfemi nose njeno ime, a igraju se i pozorišne predstave o njenom životu.  
Više o njenom životu i delima možete saznati na sledećem sajtu: http://www.delempicka.org/bottom/home.html
I live life in the margins of society, and the rules of normal society don't apply to those who live on the fringe.Milica Zlatanović


No comments:

Post a Comment