9/04/2018

Volt Dizni

Prepoznat po Mikiju Mausu, Volt Dizni kompaniji, Diznilendu. Dobitnik 22 oskara, a nominovan za 59.
Ovaj američki filmski producent, režiser, scenarista i animator potekao je iz skromno živeće porodice poreklom iz Čikaga. Njegov otac bavio se stočarstvom i voćarstvom tokom Diznijevih najmlađih dana, i kao petogodišnjak, Volt je često bivao sam, igrajući se sa samo životinjama na farmi. Negde u to vreme počeo je i da ih crta. Tokom školovanja se nije naročito isticao, ali uvek, uvek je nešto crtao - i na časovima i van njih. Sa šesnaest godina, u vreme Prvog svetskog rata, napušta školu sa željom da ode u vojsku. Ipak, sa samim ratom se nikad nije susreo, već je radio kao bolničar u Francuskoj.
Jedno od najranijih i najznačajnijih prijateljstava koje je sklopio bilo je ono sa Jubom Ajverksom, sa kojim osnovao jednu od prvih animatorskih kompanija. Jub je kasnije postao glavni animator u Volt Dizni kompaniji. I da, istina je da je upravo on crtao i animirao Mikija Mausa, ali Volt Dizni je bio taj koji ga je prvi skicirao, nakon što su mu Universal Pictures oduzeli prava na Osvalda Srećnog zeca, njegovog prvog animiranog zeca. Ipak, Volt je bio taj koji je davao Mikiju Mausu glas od njegovog stvaranja 1928. pa sve do 1947. godine.
U svojoj kompaniji, koju je pokrenuo zajedno sa bratom Rojem, rano se povukao iz animatorskog posla i više se fokusirao na razvoj priča i direkciju, a takođe se okrenuo komercijalnom delu posvetivši se dizajniranju i gradnji Diznilenda.
Inače, mrzeo je da ga zovu gospodin Dizni, te su na karticama zaposlenih uvek bila samo prva imena. Njegovo prezime poteklo je od francuskog d`Isigny, koje je kasnije anglicizovano u Disney. Obožavao je vozove. Bio je brižan otac - imao je jednu biološku ćerku i jednu usvojenu i svaki dan ih je vozio u školu.
Nakon nekoliko uspešnih animiranih filmova, neki kritičari su primetili odsustvo majčinskih likova u njima . Pretpostavlja se da je uzrok tome to što je Dizni krivio sebe za smrt svoje majke. Naime, nakon što se obogatio, kupio je svojim roditeljima kuću. Međutim, nisu ni živeli mesec dana tamo, kad je gas počeo da ispušta iz cevi. Došlo je do trovanja od kog je umrla njegova majki i Volt to sebi nikad nije oprostio.
Ipak, ovaj čovek za kog toliko lepog ima da se kaže i koji stoji iza animiranih filmova koji su obeležili svačije detinjstvo, prema nekim autorima ostao je zapamćen kao rasista, antisemista i pobornik nejednakosti među polovima. Naime, zahtevao je da njegovi crtači budu isključivo muškarci, dok je one malobrojne žene koje su radile u sektoru za bojenje otpuštao nakon što bi navršile tridesetu godinu. Pred kraj svog života, iako se obogatio radeći ono što je zaista voleo, izjavio je da slava nije nikakva prednost, niti predstavlja ikakvu sreću u životu. Umro je u 65. godini života od raka pluća.

Đurđija Marjanović

1 comment:

  1. Hvala vam na svemu Dr. Cuica! Nakon što sam vas kontaktirala da mi pomognete da prestanem da se razvodim od muža, moj muž je prestao da popunjava papire za razvod i stvari su sada mnogo bolje. Kao što ste rekli, ceo proces razvoda je otkazan, loša žena koja je stvarala probleme u mom braku je napustila mog muža i sada smo veoma srećni zajedno. Ovo životno iskustvo dijelim sa svima koji se suočavaju sa sličnim izazovima u vezi, braku ili bilo kojem drugom problemu. , možete kontaktirati dr Cuicu na WhatsApp +1(815)564-3618
    Ona je vešta sa sledećim čarolijama:
    * ljubavne čarolije
    *bračne čarolije
    * magija novca
    *prekrasna čarolija
    * čarolija za sreću
    *Čarolije seksualne privlačnosti
    * AIDS leči magijom
    * Casino Cave
    * Uklonjene proklete pećine
    *Zaštitna čarolija
    * lutrijska magija
    * Srećne čarolije
    * Čarolija plodnosti
    Whatsapp +1(815)564-3618

    ReplyDelete