8/09/2016

Meri Stjuart

Rođena je u šesnaestom veku u Škotskoj i sa samo šest dana je postala kraljica Škotske, da bi sa devet meseci bila zvanično krunisana. Zbog političkih nemira u Škotskoj, njena majka Marija od Giza, koja je poticala iz jedne od najuticajnijih francuskih plemićkih porodica, preuzela je vlast kao regent i poslala je na školovanje u Francusku. Odrastajući na francuskom dvoru, Meri se ubrzo zainteresovala za golf i često ga je igrala, što je proširilo njegovu popularnost u Francuskoj.

Sa petnaest godina Meri se udala za francuskog prestolonaslednika Fransoa II, sina Henrija II i Katarine Mediči, s kim je odrasla. Samo dve godine kasnije Fransoa je umro čime je Meri izgubila pravo na francuski presto. U međuvremenu, njena majka je takođe umrla i da bi izbegla sukob sa Katarinom Mediči, koja je dominirala na političkoj sceni, Meri se vratila u Škotsku.

Tokom šesnaestog veka, golf se proširio po čitavoj istočnoj obali Škotske i dalje. Meri je toliko volela ovaj sport da se zbog njega čak i sukobila sa crkvom. Naime, Merin drugi muž  lord Darnli je umrlo pod sumnjivim okolnostima i nastupio je period žalosti. Meri se nije obazirala na to i umesto da sedi u svom utvrđenju ožalošćena, posle dva dana je izašla na teren i zaigrala. Crkva nije bila zadovoljna ovim kršenjem običaja, toliko da je Meri postala osumnjičena u ubistvu svog muža. Za lordovo ubistvo je osumnjičen i Džejms Hepburn, koji je posle samo par meseci postao Merin treći muž.

Ono zbog čega je Meri tragično završila je bilo njeno pravo na Engleski tron. 

Engleski katolici su smatrala da je Meri, direktni potomak sestre Henrija VIII Margrete Tjudor, imala veće pravo na presto nego Henrijeva ilegitimna ćerka Elizabeta I. Iako ih istorija predstavlja kao rivalke, Elizabeta i Meri su bile rođake u veoma dobrim odnosima, često su razmenjivale pisma i čak su ugovarale suret ''uživo''. Naravno, Merina vladavina nije odgovarala Elizabetinim političkim saradnicima, koji će je na kraju i pogubiti.


Veruje se da je izraz, koji označava osobu koja nosi igraču golfsku opremu, ''kedi'' potekao od Meri. Navodno, bila je jedna od prvih žena koje su igrale golf, a po tradiciji sportsku opremu plemića nosili su kadeti, pa je ona francusku reč ''caddet'' prenela u Škotsku. Iako ona verovatno nije bila baš prva žena koja je igrala golf, istoričari smatraju da je vrlo verovatno od nje potekao ovaj izraz.
Zbog njenog trećeg braka, Meri se sukobila sa Škotskim plemićima i postala je zvanično osumnjičena za ubistvo Lorda Darnlija. Bila je primorana da abdicira i preda krunu svom sinu Džejmsu IV, koji će kao kralj Engleske postati poznat kao Džejms I. Tražila je azil u Engleskoj, a završila je u osamnaestogodišnjem kućnom pritvoru. Elizabeta je pokušavala da oslobodi Meri optužbi, ali je nekoliko engleskih lordova bez kraljičine dozvole potpisalo saglasnost za Merino pogubljenje, iako je Elizabeta planirala diplomatsku uniju katolika i protestanata svojom vladavinom.

Merino pogubljenje je izazvalo veliki bes katoličkih dražava po čitavoj Evropi, toliko da je kralj Španije Filip II, čija je žena bila sestra Merinog prvog muža Fransoa II, ovo iskoristio kao povod da na Englesku pošalje čuvenu nepobedivu armadu.


Nadja Mandić

No comments:

Post a Comment